Інститут Україніки

Головне меню

Фотопроект М. Матуса

Семейный альбом 1893 - 1957

Карта проїзду

 

Грузинська кухня славиться такими блюдами, як мужужи (зі свинини), чапахи (з баранини). Знають тут і «бика на рожні», блюдо, узяте із старовинної народної кухні. Готують його так: всередину цілої туші бика поміщають теляти, в якого кладуть баранчика, в баранчика — індичку, в індичку — гусака, в гусака — витчу, в качку — курчати. У проміжках між ними і усередині них, у всі куточки набивають пряні трави і сухі спеції: кинзу, м'яту, эстрагон, базилік, цибулю, часник, шафран, корицю, горіхи, червоний перець. Все це величезну споруду з м'яса смажать прямо на вулиці над купою вугілля протягом декількох годинників. Зовні м'ясо обвуглюється і верхній шар його пропадає. Зате після цього шару, усередині, м'ясо неповторної соковитості, а за смаком і аромату з ним не може порівнятися жодне м'ясне блюдо в світі.

Купати
Сиру свинину пропускають через м'ясорубку, додають рубаний лук, часник, корицю, гвоздику, гранат або барбарис, тмин, перець і сіль. Отриманим фаршем наповнюють кишки; зав'язавши кінці ковбасок надавши їм форму підкови,  смажать  над  гарячим   вугіллям.

Свинина жирна 250, лук ріпчастий 25, часник 2, кишки свинячі сухі 5, гранат 10, або барбарис в зернах 15, спеції, сіль.

Сациві з птиці
Оброблену птицю варять до напівготовності, солять, змащують жиром і обсмажують в жарильній шафі до готовності. Потім тушку рубають на порції. Готують соус: дрібно нарубаний лук пасерують, через 10 хвилин вводять муку і поступово розводять бульйоном; після цього додають оцет, сіль, рубану і товчену зелень, товчений часник і хмели-сунели (сушену зелень). У отриманому соусі проварюють птицю протягом 5—10 хвилин, після чого додають товчені із стручковим червоним перцем горіхи, розведення настоєм шафрану і бульйоном (з горіхів заздалегідь віджимають горіхове масло), і знімають сациві з вогню. Подають як холодну закуску, сбрызнув горіховим маслом.
Індичка або курка 220;   для   соусу: горіхи волоські 80,  масло вершкове  10, лук ріпчастий 40, мука пшенична 3, часник 3, оцет винний 10, зелень свіжа   (кинза)   5,  зелень  сушена (хмели-сунели)  0,2,  шафран,  спеції, сіль.

Хачапурі (ватрушка з сиром)
Готують кисле (опарное) тісто. Розкочують круглий коржик, на середину кладуть начинку з рубаного сиру, змішаного з яйцем, защипують тісто, надають виробу квадратну форму, змащують яйцем, і випікають. Готову ватрушку змащують маслом.
Мука пшенична 100, молоко або вода 25, яйце 30, дріжджі 3, масло топлене 10, цукор 5, сир имеретинский 50.

Чахохбілі з баранини
М'якоть жирної баранини нарізують невеликими шматками, складають в розігріту каструлю і смажать близько 20 хвилин, останні 5 хвилин — разом з нашаткованим луком, злегка солять. Помідори занурюють на 1— 2 хвилини в окріп, знімають з них шкірку, розминають і вливають в м'ясо, додають нарізаний крупними часточками сира картопля і гасять під кришкою на помірному вогні близько 20 хвилин. За декілька хвилин до готовності м'яса вводять пряну зелень, товчені часник і стручковий перець, додають, якщо потрібно, сіль.
Баранина (м'якоть) 125, лук ріпчастий 75, помідори  125, картопля  75, зелень (кинза,  петрушка,  базилік, чабер) 5, часник, перець гіркий, сіль.

  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті 222 гостей та відсутні користувачі

Відкритий лист