Інститут Україніки

Головне меню

Фотопроект М. Матуса

Семейный альбом 1893 - 1957

Карта проїзду

 

ХОЛОДНІ  ПЕРШІ  СТРАВИ
Холодний борщ
Складові продукти:
1-2 свіжих огірка, яйце, 4 ложки сметани, 1 літр простокваші або кефіру, стакан молока або кип’яченої води, кріп, зелень цибулі, сіль. Продукти на 4-рі порції.
Жевток яйця, звареного вкруту, растерають з сіл’ю. В посуд помістити нарізані соломкою або кубиками огірки, білок яйця, перо цибулі, додати  сметану, жевток, налити кефір та молоко або воду, посолити та размішати. В кажну порцію додати мілко нарізаний кріп..
Борщ їдять з горячою вареною картоплею.

Холодний борщ (з буряком)
Складові продукти:
0,5 літра простокваші або кефіра, 2 молодих бурячка з листям, 1-2 свіжих огірка, зелень цибулі, 4 ложки сметани, 1-2 яйця, кріп, базилік, сіль, 1 або 0,5 літра кип’яченої води. На 4-рі порції.
Бурячки з листям ретельно вимити,  нарізати соломкою та відварити (1 л води),  охолодити. В посуд  закласти нарізані квадратиками огірки, нарезаний кріп, базилік, зелень цибулі, сметану, влити збиту простоквашу або кефір і добре перемішати. В кажну тарілку кладуть дольку звареного вкруту яйця.
Замість листків буряку можна використовувати листя щавелю або варений цілий буряк, потім нарізати його соломкою.
Борщ їдять з горячою вареною картоплею
Борщ с язиком.
Складові продукти:
1 літр простокваші, 3 кружальця вареного язику, пів склянки сметани, перець,  огірок (свіжий або маринований), зелень цибулі, маринований буряк, кріп, сіль.
Простоквашу збити, перелити в посуд, додати мілко нарізаний буряк, огірки та язик. По вкусу добавити перець та посолити, покласти сметану, мілко нарізан цибулю. Ретельно перемішати. В кажній тарілці борщ посипати нарізаний кріп.
Борщ їдять з горячою вареною картоплею

ДРУГІ СТРАВИ

Картопляна запіканка

Складові продукти:
1 літр сирої, тертї картоплі, 0,5 л перемеленої сирої курятини, 2 яйця, 1 стакан сушених грибів крупно перемелених, 100 гр копченого сала, 1 ложку масла, 2 цибулини, 2 куска размоченого в молоці батона (білого хліба), стакан сметани, перець, сіль.
Нарізати сало мілкими кубиками, підсмажити на пательні з мілко нарізаною цибулею, після цього всипати в терту картоплю, посолити, перемішати.
В фарш влити яйце, добавити размочений хліб, перець, обсмажену цибулю, посолити. Все перемішати.
В гриби влити яйце, додати невелику кількість обсмаженої цибулі, перець, сіль, перемішати.
З м’ясного фаршу виготовляють приплиснуті кульки, в середину каждої кладуть маленький шматочок масла и  ложечку підготованих грибів. Ці вироби укладають на лист, заливають масою з тертої картоплі.  Запікають в духовці при средній температурі близько 1 години. Після того як готова запіканка трохи охолоне, її розрізають на куски і подають до столу. В якості подливи використовують сметану.

Цеппеліни. Цеппеліни найбільш поширена страва, яку споживають в Литві.

Складові продукти:
10-12 сирих картоплини, 3-4- варених картоплини, сіль.
Очистити картолю, натерти на саму мілку терку, закласти в полотняну торбинку або рушник та віджати сік.  Рідину не виливати, слід дочекатися, поки осяде крохмаль Тепер рідину зливають, а крохмаль кладуть в терту картоплю, додають варену, перетовчену картолплю (краще перемелену), солять. Масу перемішати. Виготовляють з картопляного тіста видовжені кульки в середену яких закладають начинки  (див. нижче). Края ретельно заліплюють.
Виробам надають видовжену форму -вид цеппеліна (дирижабля). Із зовнішньої поверхні  можна обтерети сухим картопляним крохмалем щоб при варці вони не розповзлися. Опускають цеппеліни в кипящу, підсолену воду. Варять при кипіні 25 хвилин (коли начинка з сиру), 40-45 хвилин (коли начинка з сирого м’ясного фаршу). Під час приготування перемішувати та витягати цепеліни потрібно обережно, щоб не розірвати оболонку.
Підлива. На пательні підсмажують нарізане сало, копченості, цибулю. Коли маса набуває золотавого коліру додають сметану (можна ще й трохи кефіру), ще хвилин 10 підсмажують.
Начинка для цеппелінів.

  • Присолений молочний сир, до нього можна додати підсмажене, нарізане кубиками, сало.
  • М’ясний фарш готовлять із свинины або свинин та яловичини. Додають сиру нарізану мілко цибулю, 1 ложку сметани, майран, перець, сіль.
  • Грибна начинка з сухих варених або солоних грибів, які також варять. Гриби потрібно перемолоти, додати обсмажену цибулю, 100 гр нарізаного копченого сала, 2 ложки молотих сухарів, присолити. Перемішати. Можна використовувать фарш з вареного м’яса.
  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті один гість та відсутні користувачі

Відкритий лист