Інститут Україніки

Головне меню

Карта проїзду

 

Дивень — обрядовий хліб, аналогічний за своїм ритуальним призначенням колачеві.
Його виробляли найчастіше з плетінки втроє чи вчетверо, а потім її краї з'єднували, щоб утворилося замкнене коло.

Дивень прикрашали очеретинками чи плодовими гілочками, обплетеними тістом, а зверху чіпляли квітку з жита, калини, квітів (живих або штучних).
Цей хліб здебільшого характерний для Півдня, частково — Полтавщини й Слобожанщини.
У деяких районах для Дивня взагалі не випікали хлібинку, а обмежувалися гілочками, запеченими на спеціальних рогачиках і прикрашеними стрічками, квітами, колоссям, калиною, барвінком.
Через Дивень молода дивилася на молодого, звідки, очевидно, й походить його назва.
Коли печуть Дивень, загадують, яке буде у молодих майбутнє подружнє життя. Якщо Дивень удається, то й життя має бути щасливим.
Садячи його у піч, примовляють:

Світи, жар, у печі ясно,
печись, дивень, красно:
гостям — на велике диво, молодим — на щастя,
на долю, на свою родину.
Печись, дивень, не схились, не пригори,
молодім серця та й не зсуши!
diven_clip_image001.jpg 

Дивень

  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті 212 гостей та відсутні користувачі

Відкритий лист