Інститут Україніки

Головне меню

Карта проїзду

 

На весіллях, крім короваю, пекли й інше печиво, серед якого Колач посідав не останнє місце.
Виготовляли його із вчиненого тіста, як правило, плетеним з трьох-чотирьох качалочок.

Колачі були завернуті у великий овал, нерідко з діркою посередині.
Робили й маленькі Колачі розміром з кулак.
На півдні Поділля, Буковині, у Карпатах Колачі виконували функцію короваю, і їх там випікали багато — для обдарування на застіллі, для почесних батьків, для обміну між родами, для даровизни тощо.
У тих районах, де випікали коровай, Колачі мали допоміжні, менш престижні функції: ними обмінювалися роди, маленькими Колачами запрошували на весілля; великі дарували на перезві.
Аналогічні функції на Півдні виконував дивень, на Поліссі — верч, на Полтавщині та Слобожанщині — лежень. На Херсонщині молода крізь дірку в Колачі дивилася на молодого, коли він приходив забирати її до себе.
Колачі пекли і на хрестини (Поділля, Карпати), на Паску та Різдво.

  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті 42 гостей та відсутні користувачі

Відкритий лист