Інститут Україніки

Головне меню

Карта проїзду

 

Одного разу, цар Ірод наказав провести перепис в країні. Йосипу і Марії для цього потрібно було відправитися в місто їх споріднення - Віфлеєм. Коли благочестиве сімейство прибуло на місце, стало питання про те, де переночувати, так як прибули вони до міста пізно ввечері.

Але через велике скупчення народу на переписі, вільних місць ніде не виявилося, крім одного корівника. Саме в таких обставинах, серед худоби, народився Той, кому належало врятувати все людство від рабства гріха. І як же дивно те, що Бог, який створив весь цей матеріальний світ, Той, який одним бажанням міг створити чудову і розкішну, як на Царя обстановку, змирився з неймовірною простою тваринницького хліва, і народився в годівниці тварин. І як же ми не можемо не здивуватися тому, що сам Бог прийняв людський образ і народився в нашому світі, який погрузнув  в гріхах. Усвідомлюючи цей факт, людство стало з трепетом поминати цю подію в богослужіннях. Таким чином, з'явилося свято Різдва. 

 

Історія свята Різдва 

Для з'ясування більш точних відомостей, знову звернемося до історії. Ми знаємо, що спочатку свята Різдва, як такого, не було. У житті Христа ми можемо бачити безліч піднесених моментів і ситуацій, пам'ять яких більш значуща. Спаситель для людей був небесною людиною, другим Адамом, і тому їх свідомість не могла довго зупинятися на народженні плоті. Так, в IV столітті, Гностична секта встановила в себе свято Хрещення, яке проходило за урочистих обставин, з красивими і гармонійними піснями. Ніяке інше вчення не спокушало християн так, як гностичне, підкуповуючи красою свого богослужіння. На противагу їм, Церква Христова встановила свято Хрещення, але назвала його Богоявленням, надаючи йому справжній сенс. Для гностиків Хрещення відігравало важливу роль, так як вони вкладали в його суть не явище Трійці, а народження Бога. Вони вчили, що в момент Хрещення, в людину Ісуса вселився якийсь еон, який і був божеством. Але істина була іншою і тому Свята Церква, нарівні з хрещенням, стала згадувати і подія Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Але згодом, ці свята стали святкуватиметься в різні часи. Час святкування Різдва припадає на 7 січня (або 25 грудня за старим стилем). 

 

Різдвяні традиції 

В Україні, як і в багатьох інших християнських країнах, до Різдва готуються з великим інтересом і трепетом. Напередодні Різдва, на свят-вечір, в кімнаті ставиться і вбирається вічнозелена красуня-ялинка, символ вічності і життя. У спорядженні ялинки є своя родзинка: крім іграшок, на зелену красуню вішаються ще й пряники з цукерками, що додає події особливий святковий смак.

Інколи, на білу скатертину столу кладеться сіно, зібране ще восени. Христос адже на сіні народився. На стіл ставиться велика миска з сочивом - стравою з зварених зерен пшениці, горіхів та меду. І вся родина приступає до пісної вечері з однієї страви, що напередодні свята ще сильніше згуртовує сім'ю. А вночі, в дванадцять, сім'я йде до храму на саме свято, а після урочистої служби -  додому. І тут настає, напевно, кульмінаційний для дітей момент: під ялинкою лежать вони - подарунки. Все в різнобарвному папері з бантиками із стрічок. Що ж всередині поки невідомо, але напевно щось саме довгоочікуване і краще. Головне у виборі подарунків - не слід зациклюватися на традиціях. Тут ви маєте повне право імпровізувати і підносити все, що завгодно починаючи від іграшки і закінчуючи образом з сюжетом Різдва.
  • 06
  • 09
  • 10
  • 11
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 15
  • 07
  • 08
  • 12
  • 14
  • 15
  • 01
  • avtoportret khudozhnika
  • chi daleko do afriki
  • kholodniy dush istorii
  • mariya bashkirtseva
  • petro yatsik
  • poet iz pekla
  • prigodi kozaka mikoli
  • privatna sprava
  • ukrainski metsenati
  • 25poetiv

Хто зараз на сайті

На сайті 211 гостей та відсутні користувачі

Відкритий лист